Emzirme Döneminde Göğüs Ucu Problemleri
Emziren kadınlarda meme ucunda hassasiyet, çatlak, ağrı ve yara gibi sorunlarla sık karşılaşılır. Meme ucu acıması özellikle emzirmeye yeni başlayan annelerde görülür. Acı hissinin emzirme devam ettikçe azalması gerekir. Ancak emzirme boyunca devam eden veya gittikçe şiddeti artan meme ucu ağrısı için uzman birine başvurmak faydalı olacaktır.
Meme Ucu Yarası Neden Olur?
Emzirme döneminde göğüs ucu yarası genellikle bebeğin annesini düzgün emememesine bağlı olarak oluşur. Bebeğin emme pozisyonunun doğru ayarlanamaması ya da ağzına meme ucunun düzgün bir şekilde oturmaması beslenmede soruna neden olur. Bu durumda bebek yeterince süt alabilmek için meme ucunu daha güçlü bir şekilde emer. Bu da göğüs ucunda yara oluşumuna yol açabilir. Yine annedeki süt salınımı refleksinin zayıf olması ve meme ucunun yapısal olarak çökük olması gibi durumlar da bebeğin daha güçlü emmesine ve sonuç olarak yara oluşmasına sebebiyet verir.
Göğüs ucunda yara, bebeğin uyuduktan sonra beslenme olmadan meme ucunu ağzında tutmaya devam etmesi veya meme ucunun bebek emmeye ara vermeden bebeğin ağzından çekilmesi gibi davranışlar sonucu ortaya çıkabilir.
Göğüs Ucu Yarasını Önlemek için Neler Yapılabilir?
Meme ucu ağrısı, meme ucunda yara oluşumu gibi durumlar anne ve bebek arasındaki beslenme ilişkisine olumsuz etki edebilir. Anne için emzirmenin, bebek için ise emmenin sağlıklı ve keyifli bir şekilde devam edebilmesi için yara oluşumunu engellemek oldukça önemlidir.
Göğüs ucunda yara oluşmasını önlemenin en temel yollarından biri, doğru emzirme yöntemini uygulamaktır. Her anne ve bebeğin tercih ettiği emme pozisyonu farklı olabilir. Ancak bu farklı pozisyonlarda bebek ve meme arasındaki ilişkinin doğru olması gerekir. Bebeğin memeyi rahatça emebilmesi için ağzı tamamen açık olmalıdır. Anne, bebeğin alt çenesinden nazikçe tutarak bebeğin ağzını açabilir. Sonra meme ucu bebeğin üst dudağına değdirilerek ağzın geniş bir şekilde açılması sağlanır. Daha sonrasında meme ucu bebeğin ağzına tam olarak oturtularak bebek emzirmeye başlanır. Emzirme sırasında bebeğin yüzü ve kalçası anneye dönük olmalıdır. Bu sayede bebek daha rahat bir şekilde annesini emebilir. Emzirme sona erdirilirken bebeğin emme hareketine ara vermesi beklenerek bu arada meme ucu ağızdan çıkarılmalıdır. Bu hareketle meme ucunun hasar görme riski azaltılır.
Meme ucunda yarası olan anneler, emzirmeye sağlıklı göğüs ile başlamalıdır. Bebeğin başlarda emme isteği daha fazladır, bu nedenle memeyi daha güçlü emer. İlk olarak yara olan memeyi emmesi annenin canını daha çok acıtabilir. Annenin bebeği emzirmeye başlamadan önce göğsünü hafifçe sağarak süt akmasını sağlaması da faydalı olabilir. Bu hareket annedeki süt salınım refleksini harekete geçirerek bebeğin daha kolay emmesini sağlar.
Yara Oluşmasını Önleyici Krem Incia’da
Göğüs ucu kremi kullanmak da memede yara oluşumunu engellemeye yardımcı olabilir. INCIA göğüs ucu bakım kremi tamamen doğal bileşenlerden oluşur. Bu yönüyle hem bebeğiniz hem de sizin için gerekli bakımı ciltteki doğal dengeyi bozmadan yapar. İçeriğinde soya glisertileri, shea yağı ve zeytinyağı gibi bitkisel yağlarla meme ucu cildinin nemini korumasını sağlarken bu bölgenin kuruyup çatlamasını da önler. Yine kremin içerisinde bulunan %100 doğal balmumu ise meme ucu üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturur. Göğüs ucu kremi sentetik boya, parfüm ve paraben içermez.
Kişisel bakım ve temizlik için doğal ürünleri tercih edenler için INCIA pek çok farklı seçenek sunar. Dudak kreminden roll-on deodoranta, bebek yağından çamaşır deterjanına kadar oldukça geniş yelpazede yer alan bitkisel ürünleri ile INCIA’yı gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.