Sivrisinek Isırıklarının Zararlarını Biliyor Muydunuz?
Dişi sivrisinekler, yumurtaları için protein kaynağı olarak insanları ısırır. Erkek sivrisinekler ise yumurtlamaya ihtiyaç duymadıkları için zararlı değildir. Bazı dişilerin ısırıkları zararsızdır. Ancak hastalık taşıyan zehirli sivrisinek ısırığı, zoonoz (hayvanlardan insanlara bulaşan) hastalıklara bile sebep olabilir. Tüm bunların yanı sıra sivrisinek hastalık taşımasa bile ısırığın oluştuğu yerde kaşıntı, kızarıklık hatta alerji gibi olumsuz durumlarla karşılaşılabilir. Doğadaki bazı maddelerden faydalanarak bu olumsuz durumlara karşı önlem almak mümkündür. Çünkü sivrisinekler, doğadaki bazı bitki bazlı yağların ve çiçeklerin kokusunu sevmez. Vücudunuza ve evinize uygulayabileceğiniz birkaç damla yağ ya da aromatik yağlarla yaptığınız sprey, sivrisinekleri uzaklaştırmaya yetecektir. Aşağıdaki bilgiler, sivrisineklerden korunmak için sizlere ipuçları sunacaktır.
Sivrisinekten Nasıl Korunuruz?
Dişi sivrisinekler, bazı insanları diğerlerine göre daha fazla hedef alma eğilimindedir. Araştırmacılar tarafından bu seçici sürecin nedenleri henüz ortaya konmamıştır. Ancak bilindiği kadarıyla, dişiler karbondioksiti ve vücut kokusunu algılayan bir sisteme sahiptir. Bu sistemleri sayesinde hangi insanların uygun bir hedef oluşturacağını belirler. Vücut ısısı ve hareketlerinin, vücutta biriken laktik asitin sivrisineklerin seçicili konusunda etkili olduğu düşünülür. Evde veya bahçede uygulayabileceğiniz basit birkaç yöntemle kendinizi koruyabilirsiniz. Aşağıdaki adımlar ısırıkları önlemeye yardımcı olabilir.
- Özellikle ışıklandırma sisteminin olduğu bahçe ve balkonlarda cildinizi ince bir bezle örtmeye özen gösterin.
- Sivrisineklerin yoğun olduğu alanlarda bulunmayı planlarken, parlak giysiler ve yoğun kokulu güzellik ürünlerinden kaçının.
- Sıcak havalarda veya açık havada yaptığınız antrenmanlar sırasında doğal içeriklerle hazırlanmış sinek koruyucu spreyleri vücudunuza uygulayın.
Sivrisinek Isırığına Karşı Evde Alabileceğiniz Önlemler
Doğada sivrisinekleri kaçıran birçok kokulu bitki mevcuttur. Bu bitkilerden yararlanarak kendinizi bu canlılardan koruyabilirsiniz. Aşağıdaki bitkiler sizi sivrisineklerden korumaya etkili olacaktır.
- Fesleğen sivrisineklerle savaşma konusunda çifte görev üstleniyor. Yaydığı aromatik koku, sivrisinekleri uzak tutar. Bu özellikten yararlanmak için doğal fesleğen yağını suyla karıştırarak sprey haline getirebilirsiniz. Ayrıca fesleğeni ezerek cildinize nazikçe sürebilirsiniz. Bazı araştırmalar, sivrisinek ısırması sonrasında da fesleğenin etkili olduğunu söylüyor.
- Kafur ağacının yaprakları bu canlılardan kurtulmanıza yardımcı olacak doğal bir ev ilacıdır. Bu ilacı uygulamak için tek yapmanız gereken, kafurun yapraklarını tütsü olarak kullanmak olmalı. Yaklaşık 30 saniye sonra tüm sivrisinekler ortamdan uzaklaşır.
- Kokusu her ne kadar hoş olmasa da sarımsak da ısırıklara karşı etkili yöntemlerdendir. Birkaç diş sarımsağı ezerek suda kaynatıp süzdükten sonra bu karışımı sprey şişesine doldurabilirsiniz. Vücudunuzun yanı sıra odanıza, masalara ve duvarlara bu karışımı püskürtmek uygulayabileceğiniz en kolay yöntemlerden birisidir.
- Kahve telvesinin kokusu insanlara çekici gelir. Ancak telve yandığında çıkan duman tüm sinekleri kaçırmaya yeter. Aynı zamanda yeterli miktarda telveyi bir suyun içerisine ekleyerek de sinekleri uzaklaştırabilirsiniz.
- Lavanta yağı, sivrisinekleri kaçırmak için en etkili yolu sunar. Evinizin belirli noktalarına bu yağı uygulayarak sineklerden korunabilirsiniz. Ayrıca yağı cildinize de sürebilirsiniz.
- Lavanta yağı gibi nane de oldukça etkilidir. Isırıklardan korunmak için taze nane ve nane yağı kullanabilirsiniz.
- Çay ağacı yağı, farklı yaralanmalarda ve hastalıkların tedavisinde antibakteriyel özelliği sebebiyle sıkça kullanılır. Birkaç damla çay ağacı yağını sprey şişesine ekleyin ve sinekleri etkisiz hale getirin. Aynı zamanda bu spreyi sivrisinek ısırığı olan yerde kaşıntıyı engellemek için de kullanabilirsiniz.
- Aloe vera bitkisinin içinde bulunan berrak jel, 6000 yıldan fazla süredir tıpta kullanılır. Bu jeli vücudunuza sürdüğünüzde sinekler size yaklaşmaz. Ancak kaşıntıyı önlemek için tıpkı çay ağacı yağı gibi aloe vera jelini de sivrisineğin ısırdığı bölgeye sürebilirsiniz.
Bebek ve Çocuk Bakımı
- Bebek Doğal Güneş Kremi Kullanmak İçin 5 Neden
- Doğal Bebek Güneş Kremi ile Bebeğinizi Güneş Işınlarının Zararlı Etkilerinden Güvenle Koruyun
- Sivrisinek Isırıklarının Zararlarını Biliyor Muydunuz?
- Incia’nın Doğal Bebek Çamaşır Sabunları ile Annelerin İçi Rahat!
- Deterjan Kalıntılarının Bebeğinizin Sağlığı Üzerindeki Etkileri
- Çocuklarda ve Bebeklerde Dudak Çatlamasını Nasıl Önleyebiliriz?
- Kolik Bebek Nedir? Ne Kadar Sürer?
- Bebeklerde Konak Nedir? Bebeklerde Konak Nasıl Temizlenir?
- Çocuklarda Saç Derisinde Kabuklanma
- Bebeklerde Egzama (Atopik Dermatit) Belirtileri
- Bebeklerde Pişik Oluşumunu Önlemek İçin
- Bebeklerde Cilt Kuruluğu Neden Olur?
- Bebek Bakımında Yapılan Hatalar Neler?
- Bebeklerin Günlük Cilt Temizliği Nasıl Olmalı?
- Bebekler İçin Masaj Yağı Nasıl Seçilir?
- Biberon Hangi Deterjanla Temizlenir?
- Doğal Bebek Deterjanı İçeriği Nasıl Olmalıdır?
- Bebek Deterjanı Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Bebek çamaşırları hangi deterjanla yıkanmalı?
- Bebek Kıyafetleri İçin Hangi Deterjan Kullanılır?
- Doğal Bebek Deterjanı Cilt Sorunlarını Önler mi?
- İncia Bebek Yağı Yüze Sürülür Mü?
- 3 Aylık Bebek Güneş Kremi Kullanabilir mi?
- Bebek Kıyafetleri Neden Normal Deterjanla Yıkanmaz?
- Bebeklerin Dudakları Neden Çatlar?
- Çocuklarda Dudak Çatlaması Neden Olur?
- Pişik Kremi ile Bebeğinizin Rahatını Artırın
- Pişik Kremi Nedir ve Bebeklerde Nasıl Kullanılır?
- Bebek Şampuanı Neden Yetişkinler Tarafından da Tercih Ediliyor?