Bebeklerde Konak Nedir? Bebeklerde Konak Nasıl Temizlenir?
Bebeklerde konak, doğumdan itibaren yaşamın ilk haftalarında bebeklerin baş derisinde sıklıkla görülen bir durumdur. Sarımsı, kabuk şeklinde bir görüntü oluşturur. Bu bir hastalık ya da bulaşıcı bir olgu değildir. Doğal içeriklerden oluşan bir bebek konak şampuanı ile banyo yapılması halinde önlenebilir. Konak oluşan bebeklerde, saç derisine doğal bebek yağı ile uygulayacağınız basit bir uygulama ile konağı rahatlıkla temizleyebilirsiniz.
Bebeklerde Konak Nedir?
Bebeklerde konak oluşumu yaşamının ilk aylarında sıklıkla rastlanan bir durumdur. Bebeğin baş derisinde pullanmaya benzer oluşan kabuksu yapı konak olarak adlandırılır. Bebeklerde konak bir hastalık ya da hijyen eksikliği belirtisi değildir. Bebeğin cildinde oluşabilecek doğal bir süreçtir. Bebeklerde konak herhangi bir kızarıklık ve kanama gibi ileri bir durumda değilse bebek için ağrılı bir durum değildir. Bulaşıcı bir durum olmadığı gibi kaşındırma da yapmaz. Bebeklerde yaşamın ilk haftalarında yağ bezlerinin fazla çalışması sonucu oluşan yağın, cildin dışına çıkarak oluşturduğu pulumsu döküntülerdir. Bebeklerde konak genellikle 1 yaşa kadar kendiliğinden düzelen bir durumdur. Bebeğe banyo yaptırılırken doğal bileşenlerden oluşmuş bebek şampuanı kullanarak konak oluşumunun önüne geçilebilir. Bebeklerde konak görüldükten sonra evde, doğal yağlardan oluşan ve bebek cildine uygun, petrokimyasal içermeyen bir bebek yağı kullanılarak konak döküntülerinin temizlenmesi mümkündür.
Bebeklerde Konak Neden Olur?
Hamilelik sırasında annede çeşitli gebelik hormonları salgılanır. Bu hormonlar gebelik sırasında anneden bebeğe geçer ve bebek doğduktan sonra da bebeğin vücudunda bulunmaya devam eder. Anneden bebeğe geçen bu hormonlar doğumdan sonra bebeğin yağ bezlerinin aşırı çalışmasına neden olur. Saç derisi başta olmak üzere kaş, alın gibi deri bölgelerinde bulunan yağ bezlerinden üretilen fazla yağ ciltten atılır ve birikmeye neden olur. Buna sebum denir. Böylece saç derisindeki sebumun oluşturduğu yağlı alanlarda ölü hücreler birikerek kabuksu yapılar oluşturur. Buna ek olarak, Malassezia fungus adlı bir maya türü de sebumun ciltte birikmesine neden olabilir. Halk arasında konak olarak bilinen bu durum, literatürde infantil seboreik dermatit olarak adlandırılır. Bebeklerde konak, patolojik bir durum ya da bir rahatsızlık değildir. Genellikle yaşamın ilk aylarında ortaya çıkar ve 1. yaşa doğru sonlanır. Nadiren 2. yaşa kadar sürer. Doğal bebek ürünleriyle yapılan banyo ve saç bakımı ile düzenlenebilir ve özel bir tedavi gerektirmez. Ancak bu kabuksu yapıların elle soyulmaması ve nemlendirmeden fiziksel müdahale ile çıkarılmaması gerekir. Konak, cildin doğal yöntemlerle ve doğal ürünlerle, doğru bir şekilde nemlendirilmesi ve bakım yapılmasıyla rahatlıkla temizlenebilir.
Bebeklerde Konak Nasıl Temizlenir?
Bebeklerde konak, evde uygulanan doğal bakım yöntemleri ile temizlenebilir. Bebeklerde konak oluşumu ise doğal bir bebek şampuanıyla saçın yıkanması ile engellenebilir. Keklik üzümü ekstresi içeren doğal malzemelerden üretilmiş köpük bebek şampuanı kullanımı, saç derisindeki yağ oluşumunu azaltıp, bebeklerde konak oluşumunun önlenmesine yardımcı olur. Ayrıca ayçiçeği, yulaf proteini ve Hindistan cevizi yağı gibi bileşenlerden oluşan doğal şampuanlar sayesinde bebeğin saç derisinin temizlenmesi sağlanır. Bu bileşenler saç derisinin konaktan arınmasına yardımcı olur. Bebekte konak oluşumu görüldüğü durumlarda ise doğal bebek yağı kullanılarak konağın temizlenmesi mümkün olur. İlk önce, bebek cildine uygun, doğal bebek yağı uygulanarak konaklı saç derisi nemlendirilir. Konağın temizlenmesi için mutlaka saç derisinin nemlendirilmesi gerekir. Nemlendirmeden yapılacak bir uygulama ciltte kızarıklığa ya da kanamaya neden olabilir. Böyle bir durumda cilt tahriş olabilir. Bu nedenle bebekte konak, doğal ve bebek cildine uygun asitlik (pH) derecesine sahip bebek yağı yardımıyla nemlendirilir. Nemlendirme pamuk yardımıyla yapılabilir. Yağ uygulanan saç derisi bir süre bekledikten sonra ince dişli yumuşak bir bebek tarağıyla hafifçe taranır. Tarama sırasında oldukça hafif hareketlerle temizleme yapılmasına özen gösterilmelidir. Evde yapılabilecek bu doğal uygulamayla ve doğal bileşenler içiren bebek şampuanı ve bebek yağı ile bebeğinizin saç derisini konaktan arındırmanız mümkündür. Konak oluşan cilt bölgesinde kızarıklık, kanama gibi belirtiler gözlemliyorsanız ve konak oluşumu yalnızca bahsedilen bölgelerle sınırlı kalmayıp, vücudun diğer bölgelerine de yayılmışsa, uzman bir hekimden destek almayı ihmal etmeyin.
Bebek ve Çocuk Bakımı
- Bebek Doğal Güneş Kremi Kullanmak İçin 5 Neden
- Doğal Bebek Güneş Kremi ile Bebeğinizi Güneş Işınlarının Zararlı Etkilerinden Güvenle Koruyun
- Sivrisinek Isırıklarının Zararlarını Biliyor Muydunuz?
- Incia’nın Doğal Bebek Çamaşır Sabunları ile Annelerin İçi Rahat!
- Deterjan Kalıntılarının Bebeğinizin Sağlığı Üzerindeki Etkileri
- Çocuklarda ve Bebeklerde Dudak Çatlamasını Nasıl Önleyebiliriz?
- Kolik Bebek Nedir? Ne Kadar Sürer?
- Bebeklerde Konak Nedir? Bebeklerde Konak Nasıl Temizlenir?
- Çocuklarda Saç Derisinde Kabuklanma
- Bebeklerde Egzama (Atopik Dermatit) Belirtileri
- Bebeklerde Pişik Oluşumunu Önlemek İçin
- Bebeklerde Cilt Kuruluğu Neden Olur?
- Bebek Bakımında Yapılan Hatalar Neler?
- Bebeklerin Günlük Cilt Temizliği Nasıl Olmalı?
- Bebekler İçin Masaj Yağı Nasıl Seçilir?
- Biberon Hangi Deterjanla Temizlenir?
- Doğal Bebek Deterjanı İçeriği Nasıl Olmalıdır?
- Bebek Deterjanı Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Bebek çamaşırları hangi deterjanla yıkanmalı?
- Bebek Kıyafetleri İçin Hangi Deterjan Kullanılır?
- Doğal Bebek Deterjanı Cilt Sorunlarını Önler mi?
- İncia Bebek Yağı Yüze Sürülür Mü?
- 3 Aylık Bebek Güneş Kremi Kullanabilir mi?
- Bebek Kıyafetleri Neden Normal Deterjanla Yıkanmaz?
- Bebeklerin Dudakları Neden Çatlar?
- Çocuklarda Dudak Çatlaması Neden Olur?
- Pişik Kremi ile Bebeğinizin Rahatını Artırın
- Pişik Kremi Nedir ve Bebeklerde Nasıl Kullanılır?
- Bebek Şampuanı Neden Yetişkinler Tarafından da Tercih Ediliyor?
- Bebeğin Konakları Temizlenmezse Ne Olur?
- Pişik Kremi ve Diğer Cilt Bakım Ürünleri Arasındaki Farklar